Een industriële locatie in Leiden: De Meelfabriek

Afgelopen week brachten wij een bezoekje aan de Meelfabriek in Leiden. Als fanaat van elk werk van Peter Zumthor is dit een locatie die ik, Sanne, al lang wilde bezoeken.

De Meelfabriek is een industrieel complex dat bestaat uit verschillende grote gebouwen. Hier werd ooit meel geproduceerd, en de verschillende soorten graan werden per boot aangevoerd over de aangrenzende singels. De fabriek is gebouwd in 1884 opgericht en moest in 1988 om bedrijfseconomische redenen de deuren sluiten. De oude Meelfabriek is een locatie dat binnenkort een nieuwe herbestemming krijgt. In de toekomst zal dit een plek zijn waar wonen, werken, retail en cultuur bij elkaar gaat komen. Ook wordt de fabriek -net zoals bijvoorbeeld het Westergasterrein- gebruikt als opneemlocatie voor bijvoorbeeld rtl5.

Nu heeft de Zwitserse architect Peter Zumthor een aantal jaren geleden een masterplan bedacht. Hier onder zijn daar een aantal afbeeldingen van. Zijn ontwerp blijft zo dicht bij de essentie en de materie, dat de sfeer vanaf de afbeeldingen alleen al erg goed voelbaar zijn.


Niet gek dus dat de Meelfabriek een erge interessante locatie is voor menig architectuur- of historiefanaat. Wat zijn wij blij dat we deze locatie mochten bezoeken in deze staat van vergane glorie. Overigens was deze zo mooi vast te leggen op camera:

Mocht je benieuwd zijn naar de fabriek en wil je het met eigen ogen beleven? Het is een echte aanrader!
De tentoonstelling Global Imaginations is overigens ook een erg fijn pluspunt. Deze kun je nog bekijken t/m 4 oktober.